20 Μαρ 2015

Σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς με πρόταση της Κ.Ε.Π.Κ (Δευτέρα 23-3-2015, 7 μ.μ.)



Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς
Καλαμαριά 22-02-2015

Θέμα : “Διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”


Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές,η χώρα πορεύεται πλέον με νέα κυβέρνηση,με ευρεία στήριξή της από το λαό και με τη βούληση,όπως διατυπώθηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις, ανατροπής  πολλών μνημονιακών και μη, κακοδαιμονιών του παρελθόντος.
Ανάμεσα σε αυτές τις κακοδαιμονίες βρίσκεται και η λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης,των δήμων και των περιφερειών.
Ο εναγκαλισμός τους από την εκάστοτε κεντρική εξουσία,η επιφόρτισή τους με αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους,η μετατροπή τους,και με ευθύνη των αιρετών, σε προσωπικές βαρωνίες και κέντρα διεκπεραίωσης κομματικών υπεσχημένων, μέσω αδιαφανών διαδικασιών που επιβάρυναν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς,υπήρξαν από τις βασικές παθογένειες ενός παρελθόντος που θα ήταν απλά αυτοκτονικό αν επιχειρήσουμε να επαναλάβουμε.
Όλα αυτά πολλές φορές έως σήμερα έχουν καταγγελθεί αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκε μια γενναία εξυγίανση, ούτε από τα πάνω αλλά δυστυχώς ούτε και από τη βάση.
Αντίθετα σε περίοδο κρίσης της χώρας,έγινε ασφυκτικώτερη η χειραγώγηση των τοπικών κοινωνιών χωρίς να περιορισθούν τα φαινόμενα ατασθαλειών είτε σε οικονομικό είτε σε λειτουργικό επίπεδο.
Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε το 2010 με την ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση που ονομάστηκε «νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης»,του γνωστού μας «Καλλικράτη».
Λέμε ψευδεπίγραφη διότι δεν υπήρξε καμμιά αποκέντρωση,επιτάθηκε ο κεντρικός έλεγχος με μόνο γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δανειακές υποχρεώσεις.
Μια αρχιτεκτονική υποβάθμισης, μέχρι εξαφανίσεως, του λαϊκότερου θεσμού που θα μπορούσε να στηρίξει την κοινωνία και να δώσει προοπτικές συνοχής,επιβίωσης και ανασυγκρότησης της χώρας όπως συνέβη σε αντίστοιχες δύσκολες ιστορικές περιόδους.
Με τη σημερινή κυβέρνηση ελπίζουμε να γίνει αντιληπτό ότι μια νέα διακυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη με όλα τα δομικά χαρακτηριστικά του παλιού συστήματος.
Κυρίως όμως με το συγκεντρωτισμό,που αναπαράγει οικονομικές και πολιτικές ολιγαρχίες,που μετατρέπει τους πολίτες σε υπηκόους,που καθιστά τη γραφειοκρατία δομή διακυβέρνησης,που πνίγει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες,επιβάλλει εισπρακτικές πολιτικές,ελέγχει κατά το δοκούν την υλοποίηση προγραμμάτων και επομένως τη ροή εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Η αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου οδηγεί με ακρίβεια στην πτώχευση της κοινωνίας,του περιβάλλοντος και των δημοσίων αγαθών.
Σε αυτήν την συγκυρία,το δίλημμα δεν μπορεί να είναι ανάμεσα σε ένα καλό και σε ένα κακό συγκεντρωτισμό.
Είναι ανάμεσα στο συγκεντρωτισμό και στην αποκέντρωση.Κι εδώ είναι που χρειάζεται γενναιότητα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας,στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών,στη θεσμική τους απελευθέρωση.
Μια νέα ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με έμφαση στην αποκέντρωση, μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις που ανασταίνοντας την περιφέρεια θα αναστήσουν και την κατεστραμμένη χώρα.
Ο διάλογος και η διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.Είναι προς τιμήν του νέου υπουργού εσωτερικών που, παίρνοντας την πρωτοβουλία, ζητάει την κατάθεση προοτάσεων από όλους τους αιρετούς,αλλά δεν φτάνει να είναι ένας διάλογος μόνο μεταξύ των θεσμικών οργάνων,υπουργείου και κεντρικών ενώσεων δήμων-περιφερειών,πρέπει όλοι οι δήμοι να συγκροτήσουν τα δικά τους τοπικά σώματα διαβούλευσης για να υπάρξουν ζωντανές προτάσεις που να αγγίζουν τις ανάγκες και τις προοπτικές της ζωής μας.
Αποδίδοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης που μας λείπει,θα κλείσω με μια πρόταση του Χρήστου Παλαιολόγου:
Είναι προφανές, όμως, ότι πάνω από όλα η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ζητούμενο έναν δήμο με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, βασικό πυλώνα της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει, ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από γενναία αναδιανομή αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης και όχι από περιοριστικές δημοσιονομικά λογικές ή από λογικές περισσότερου εναγκαλισμού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.”

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς
Μιχάλης Παναγιωτίδης
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής της Κ.Ε.Π.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου